De G-rekening

De wet ketenaansprakelijkheid

Volgens de wet ketenaansprakelijkheid kan het zijn dat de gevraagd wordt een deel van je factuur te laten betalen op een G-rekening.

Een G-rekening, oftewel een 'geblokkeerde rekening', is ervoor om fraude met betaling van loonbelasting en premies volks- en werknemersverzekeringen te voorkomen. Je opdrachtgever kan daarom aangeven dat een deel van de betaling van jouw factuur over te willen maken op deze G-rekening om aansprakelijkheid te voorkomen voor de afdrachten die je aan loonheffingen moet doen.

 

Wanneer je een g-rekening moet aanvragen

Als je ZZP-er bent hoef je geen G-rekening te hebben. Heb je zelf personeel, dan moet zal je in overleg met je opdrachtgevers moeten treden hoe je omgaat met de aansprakelijkheid van het betalen van de loonheffingen, wellicht zal de opdrachtgever van je verlangen een G-rekening te openen. Sowieso is dat handig, gezien het feit je als schildersbedrijf vaak met deze situatie te maken kunt krijgen.

 

Zelf een factuur met verzoek om op de G-rekening te betalen

Als je een G-rekening hebt, dan kan je deze sturen met het verzoek aan de opdrachtgever oftewel de inlener een deel van het bedrag over te maken op je G-rekening. In dat geval staat er op je factuur 2 rekeningnummers waar beide geld op gestort dient te worden.

Het bedrag wordt vaak opgedeeld in een percentage, doorgaans wordt 30% gehanteerd van het bedrag dat de loonsom vertegenwoordigd, omdat dit voor voldoende is om de loonheffingen van te betalen.

Met een goed calculatieprogramma kan je de loonkosten scheiden van de materiaalkosten, want als je teveel op de G-rekening laat overmaken dan staat daar geld op en dat krijg je er niet zomaar af, daarom heet het ook een Geblokkeerde rekening. Met Cannonworks bouw je automatisch een factuur op met gescheiden bedrag die elk vervolgens op verschillende rekeningen betaald moeten worden.

© 2023 CannonWorks - Alle rechten voorbehouden